Тези дни навън е студено. Много студено. Огънят в камината бумти, но някакъв особен хлад се промъква неканен иззад гърба ми, кара ръцете ми да леденеят и ме плаши.  Студът е тревожен. Когато е студен, домът ми сякаш не е моята крепост, не е онова вълшебно защитено място, в което мога да се скрия от всичко и всички. Сякаш съм в някаква паралелна реалност, за съжаление, студена.

Затова постоянно си търся всякакви възможности за стопляне – не само на тялото, но и на мислите си. Придърпвам ръкавите на пуловера си, държа между дланите си чашата с горещото кафе. Но обратната страна на дланите ми остава незащитена. Целували ли са ви ръка със студени устни? Не го пожелавам на никоя жена, дори и през зимата.

Така че – ето една идея за стопляне на ръцете, подходяща и за онези, които се отопляват с печка или камина и рано сутрин трябва да напалят огъня, за онези, които работят в студени помещения, за онези, които работят с ръцете си, и искат да ги опазят, за онези, които имат нежна кожа, за онези, които искат да си направят елегантни ръкавици – такива, каквито никой друг няма. Решението е в чорапите!

Взимате един тънък чорап – по желание не от тези със силиконовите лентички, а за жартиери, и внимателно отделяте дантелата от основната част. Разрязвате дантелата на две части и зашивате всяка една част като тръбичка.

Надявате тръбичката на ръката си и внимателно, с тънък конец зашивате между пръстите.

И ръкавицата е готова. Но, за да стане тя наистина ефектна, а и за да ви служи при най-различни ситуации, комбинирана и с дънки, и с елегантна рокля, е добре да й направите различни украшения, като например тези панделки, украсени с перли и прикрепени към безопасна игла.

Може да замените панделката с малка брошка, при това без да се притеснявате, че брошките са различни. На лявата ръка можете да сложите малка жабка, а на дясната – пеперуда.

После остава само да комбинирате с подходяща чанта…

… или с подходяща гривна и колан.

Играйте си с бижутата и дрехите и откривайте различни възможности.

От останалата част на чорапа, по същия начин можете да си направите тънка лятна ръкавица, която успешно да носите  с екстравагантни пръстени…

… с множество гривни, или гривни, комбинирани с брошка.

Но тъй като все още сме на вълна „студено“, ето една елегантна ръкавичка от обикновен кафяв мъжки чорап… по възможност
неупотребяван…

Особеното при нея е, че няма зашиване между пръстите, а изрязаното място на ходилото е обримчено после с мулине на една кука – хем за да не се разплита, хем за да е по-красиво. Накрая е прибавена апликация от филц и мъниста.

Необходими материали:  чорапи (от тънките дамски може да използвате и носени вече, но от мъжките – най-добре е да си купите нови), филц, ножици, конци за шиене, игли, тънка кука, мулине в желан цвят, мъниста;

Време за изработване: около час за лява и дясна ръкавица без допълнителните украшения;

Вложени средства: един чифт мъжки чорапи – от тези, които няма да ви е жал да срежете, струват между 2 и 8 лева. От тънките дамски чорапи, ползвайте онези, които са вече скъсани и спасете поне дантелата – така ръкавиците ще ви излязат без пари.