Винаги съм била раздвоена по отношение на празниците. От една страна, много ми се иска всеки народ, колкото и малък да е, всяка общност, колкото и откъсната да е, да пазят старателно своите традиции и да не позволява те да се размиват или отплават в общото море от вярвания, обреди, обичаи и т.н. От друга страна обаче, много ми харесва именно това голямо море, в което нещата се преливат, заимстват, променят… В тази връзка – признавам си, изкушавам се да правя украса за Хелоуин, да подреждам тикви, да рисувам черни прилепчета по прозрачните чаши за прясно мляко… Забавно е.

Трябва да призная и още нещо. Идеята, която днес показвам, е заимствана от предложението на Марта Стюарт за тикви-зомбита (http://www.marthastewart.com/852746/zombie-pumpkins).
Планирах  да направя подобни за украса у дома, но тази сутрин, след като синът ми категорично отказа да изяде една леко
натъртена ябълка, най-неочаквано ми се наложи да превърна и нея в зомби. Докато го убеждавах, че ще изрежа натъртеното място и че на плода всъщност нищо му няма, изведнъж ми хрумна, че не само мога да отстраня нежеланите местенца, но и да добавя известна доза изкушение.

И така… Взех две малки стиропорени топчета и с остатъци от цветен филц и червен флумастер оформих кървясали очни ябълки.

Счупих на две клечка за зъби и забих всяко парче с тъпата част в топчетата. Оставих да мине малко време, за да изчезне мирисът на лепилото. Съвсем накрая, за да не потъмнее преди сервирането, изрязах в плода очните кухини и забих в тях острите краища на клечките за зъби. И ябълката-зомби беше готова… И изядена! Очите още стоят в чинията и подозирам, че ще им намерим допълнителни приложения.

Необходими материали: ябълка, малки стиропорени топчета, лепило, парченца филц, клечка
за зъби, ножица;

Време за изработване: 10 минути;

Вложени средства: нито стотинка!