Винаги съм била убедена, че не е достатъчно само да кажеш „Чакам те!“  или „Ела!“. Важното е и как ще го кажеш. Поканата не е само лист хартия с написани дата, час и място. Тя е изкушение, обещание, игра. „Ела, забавлявай се, с мен ще ти бъде страхотно приятно, няма да искаш да си тръгнеш…!“

Тези дни съм на вълна покани – заради рождения ден на сина ми. Моето чудесно момче навърши 11… кога порасна толкова?… и както всяка година, така и тази, изработих поканите за партито му… Да си призная, досега беше лесно. Отварящи се 3D картички, картончета, сгънати на две и облепени с панделки, мъниста или приказни герои – тези неща „работят“ при малките. Но  при 11-годишен хлапак, тъкмо стъпил на тънката на граница с пубертета?

И тъй като възрастта е „на границата“, реших и поканите да са нещо средно между игра и сериозно „уведомление“. Първоначално бях планирала прилепчета от филц (за момчетата) и брошки цветя и пеперуди, пак от филц, (за момичетата). Но нещо не бях уверена – дали ще са подходящи за възрастта им? Затова купих цветни картони, но не много твърди, за да бъдат пластични, и… ето какво се получи:

гънете картон с формат А4 на две, срежете го и нарисувайте спирала. Изрежете я. С дебела игла направете дупка в центъра на спиралата, но не много голяма!

А после с онези забавни рошави декоративни телчета направете малка „дръжка“ и я монтирайте в дупката. Затегнете я с разтваряне на двата края на телчето от обратната страна. После ви остава само да напишете мястото и часа на срещата.

Когато детето пъхне пръстче в дръжката на поканата, тя ще се превърне в забавна пружинираща спирала – следователно, дори има шанс да бъде запазена по-дълго от едно междучасие.

Необходими материали: листове тънък картон в ярки цветове, декоратични телчета (аз ги купувам от „Джъмбо“), ножица, тънък тъмен флумастер за надписване.

Време за изработване: за една покана, заедно с надписването, около 15 минути.

Вложени средства: лист А4 цветен картон е между 15 и 50 стотинки, флумастерът или маркерът – между 1 и 3 лв., а цяла опаковка с над 20 декоративни телчета (едно от тях е достатъчно за 4 дръжки) е около 3 лева.