Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 63 in /home/razvihre/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 183

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 63 in /home/razvihre/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 183

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 63 in /home/razvihre/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 183

Как да направим гердан от вълна

meki, topli i krasivi-08

С всяка нова сутрин есента става все по-настоятелна. В още сумрачния час 7,30 пръстите ми мръзнат, а обиците докосват врата ми със студените си топчета – от това ме пронизват тръпки, но суетата си е суета и не ги свалям.

Още не ми се иска лятото да свършва. В топлите октомврийски дни често изваждах от шкафа една от любимите си летни чанти – в кафяво и бежово, с африкански мотиви. Имам я от години и много я обичам. За жегите я комбинирам с гердан в същите цветове от някакви непознати чуждоземни семена, но в студените сутрини те сякаш поглъщат студа и ги усещам около врата си като малки късчета лед, нанизани на мокра връв. Някой би казал, че преигравам с непоносимостта си към студа, но когато си недоспал, когато си излязъл навън почти по тъмно в мразовития утринен ден и вървиш сред блестящата от скрежа трева и мириса на есенна влага, студът си е сериозен фактор. А още повече влошава положението това, че няма как да направиш „кръгом”, да изтичаш по стълбите и да се заровиш под юргана, който още пази нощната сънлива топлина на тялото ти.

Но да се върна към бижутата. В студените часове вълната е прекрасен материал, при това не само под формата на жилетки, чорапи,  шалове, шапки и ръкавици. Бижутата от плъст са стари колкото света и носят специфично домашно-уютно-артистично настроение.  И са изключително подходящи за есента и зимата. Ако, разбира се, човек знае откъде да ги купи или как да си ги направи сам. Аз не знаех и двете, но за мой късмет сестра ми, която е завършила текстил, и е пълна с най-невероятни идеи и знания за тъканите и нишките, ми разкри тайната. Открих, че създаването на плъстнени мъниста е забавно занимание, особено ако са ти дошли на гости няколко по-възрастни роднини от женски пол. Докато сладко си бъбрите можете да оформяте мъниста и когато се разделяте, всяка да си тръгне с нов гердан. Много обичам женските събирания – независимо дали ще се приготвят сладкиши, ще се забъркват домашни  разкрасяващи маски или ще се оформят мъниста от вълнена прежда, те създават чудесна творческа атмосфера и оставят чувство за пълноценно изживян ден. В наше време, когато хората нямат време един за друг, почти не разговарят и не споделят, „да си направим бижута” е прекрасен повод за среща.

И така, ето какво е нужно, за да създадете сам-самички у дома уникален гердан от топли вълнени мъниста… Сдобийте се от пазара или магазина с чиста вълнена прежда – колкото по-малко изкуствени примеси има в нея, толкова по-добре ще изглеждат творенията ви. Оформете със сухи ръце топчета, малко по-големи от желания размер за готовите мъниста. Разтворете в купичка с вода малко течен сапун и накиснете топчетата вътре, а на котлона загрейте вода до кипене. Вземайте топчетата едно по едно и леко ги търкайте между дланите си – постепенно ръцете ви ще добият чувствителност и ще усещате как мънистата се оформят. За да се получи хубаво топче, въртете го между дланите си поне половин минута. Когато всички топчета са преминали през тази процедура и са по-оформени, пуснете ги за няколко секунди в кипящата вода. Както обясни сестра ми, вълната е подобна на нашата коса и сапунът помага на люспичките й да се зацепят една в друга, а горещата вода стяга влакната и те повече не се разделят. Извадете внимателно „сварените” топчета, натопете ги отново в купата със сапунена вода и отново преминете през етапа с разтриването между дланите. После пак ги цопнете в кипящата вода. (Няма защо да го напомням, но ако изключвате котлона от време на време, ще спестите електроенергия.) После пак извадете топчетата и отново ги разтъркайте между дланите си. Не натискайте – кожата ви неусетно ще се натърти, а и колкото по-нежно работите, толкова по-добре ще усещате как от рошаво кълбенце прежда вълната се превръща в компактна стегната топчица. Когато за трети път разтриете сапунисаните мъниста, отново ги пуснете в тенджерката на печката. После може да ги притиснете внимателно в хавлиена кърпа, за да отстраните излишната вода – ако не го направите, герданът ви ще съхне няколко дена и само ще се дразните, че няма как да го сложите. За да ускорите процеса, може да поизсушите мънистата със сешоар. После ги нанижете. Ако искате, може да ги комбинирате с порцеланови, дървени, стъклени и метални – стига да не се страхувате от ледени докосвания по врата в леденостудена есенна сутрин.

Материали: кълбо вълнена прежда без примеси (то ми стигна и за гривната от следващия пост), мъниста, пайети, конец и игла, свещ (със свещ навосъчавам конците за всичките си гердани и гривни, за да бъдат по-здрави)

Време за изработване: 2-3 часа (малко повече от два часа за оформянето на плъстените топчета и около половин час за нанизването на гердана)

Вложени средства: нито стотинка (всички използвани материали дремят в шкафовете и чекмеджетата на дома ми поне от 7 години, а и не са купувани накуп)